Przepis na zupę krem z marchwi znalazłyśmy w Basi rodzinnym przepiśniku. Kilka lat temu Basia po wizycie u cioci (u której zawsze wszystko świetnie smakuje), zapisała przepis i włożyła do innych. Ostatnio zwrócił naszą uwagę i stwierdziłyśmy, że wreszcie go wypróbujemy. Żałujemy, że tyle czasu zwlekałyśmy z ugotowaniem tego dania. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i pełna aromatu. A najważniejsze jest to, że wystarczy 30 minut, żeby rozkoszować się jej smakiem.
Składniki:
5 marchewek
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
ząbek czosnku
łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki łagodnej papryki
1l bulionu warzywnego
sól, pieprz
jogurt naturalny
Przygotowanie:
1. Marchewki, selera i cebulę obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej olej, podsmaż warzywa przez kilka minut na złoty kolor, dodaj czosnek pokrojony na kawałki. Wsyp do garnka przyprawy - curry, papryki i pieprz. Wymieszaj całość i smaż jeszcze kilka minut, żeby przyprawy puściły aromat.
2. Zalej warzywa bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj zupę na małym ogniu, do miękkości marchewki (20-30 minut). Zmiksuj zupę na krem. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw solą. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Nasze oceny:
Basia: Zupa krem z marchwi jest pyszna - pełna smaków i rozgrzewająca. Podałam ją z grzankami i jogurtem naturalnym. Moja ocena: 10/10.
Julka: Marchewka to chyba jedyne warzywo, które uwielbiam pod każdą postacią. Taka zupa jak najbardziej spełniła moje oczekiwania. Moja ocena: 8/10.
5 marchewek
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
ząbek czosnku
łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki łagodnej papryki
1l bulionu warzywnego
sól, pieprz
jogurt naturalny
Przygotowanie:
1. Marchewki, selera i cebulę obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej olej, podsmaż warzywa przez kilka minut na złoty kolor, dodaj czosnek pokrojony na kawałki. Wsyp do garnka przyprawy - curry, papryki i pieprz. Wymieszaj całość i smaż jeszcze kilka minut, żeby przyprawy puściły aromat.
2. Zalej warzywa bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj zupę na małym ogniu, do miękkości marchewki (20-30 minut). Zmiksuj zupę na krem. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw solą. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Nasze oceny:
Basia: Zupa krem z marchwi jest pyszna - pełna smaków i rozgrzewająca. Podałam ją z grzankami i jogurtem naturalnym. Moja ocena: 10/10.
Julka: Marchewka to chyba jedyne warzywo, które uwielbiam pod każdą postacią. Taka zupa jak najbardziej spełniła moje oczekiwania. Moja ocena: 8/10.
Pyszna zupa:)
OdpowiedzUsuńOstatnio moja siostra wyczarowała taką zupkę, powiem wam, że była pyszna w smaku :-)
OdpowiedzUsuńulala.. z marchwi jeszcze nie próbowałam! Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! Ja uwielbiam dodawać do kremu z marchewek masła orzechowego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremowe zupki :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie kremy :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :)marchewkowej jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńRewelacyjna zupka :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :) Takiego kremu z samej marchewki nie jadłam.
OdpowiedzUsuń